Ebola Syndrome (1996)


Ebola Syndrome är en kinesisk film som hamnat i kategorin skräck/komedi. Det är en s.k. extremfilm och har en åldersgräns på 18 år. Filmen är regisserad av Herman Yau och huvudrollen görs av Anthony Wong Chau-Sang som är en känd skådespelare inom kinesisk film, men som även figurerat i Mumien - Drakkejsarens Grav.


Ebola Syndrome handlar om Kai, som efter att ha påkommits med att sätta på chefens fru mördar chefen, frun och en man till. Sedan rymmer han till Sydafrika för att jobba på en kinesisk restaurang för dålig lön och slitigt jobb. En dag våldtar han en sjuk afrikansk kvinna och blir smittad med Ebola, något han tar med sig tillbaka till Hong-Kong och börjar sprida smittan hejvilt.

Som sagt var så hamnar filmen i kategorin skräck, även om den i egentlig mening inte är en skräckfilm. Större delen av filmen platsar bättre i komedikategorin, men den innehåller mycket starka scener och en hel del gore som gör att den inte går att placera på komedihyllan på videobutiken.

Jag har velat se den här filmen länge, då jag har en förkärlek för extremfilmer, men det har inte blivit av förrän nu. Och det gör ingenting att jag har väntat, för filmen var värd att vänta på!

Anthony Wong Chau-Sang gör ett riktigt lysande jobb som sinnessjuke Kai, han överdriver på ett typiskt asiatiskt sätt och ger precis de rätta ansiktsuttrycken. Han är en riktig skitstövel och skulle absolut ha kunnat förmedla det även i en stumfilm. De andra skådespelarna övergläns starkt av hans insatser, men de håller faktiskt måttet de också.

Som extremfilmer oftast är så ligger fokus i filmen på effekterna och sminket, och det är riktigt, riktigt bra. Mycket blod och annat slemmigt flyger överallt och trots att det ibland kan verka överdrivet mycket så fungerar det i filmen.

Finns inte så mycket mer att säga, om man gillar extremfilm med komisk ådra så är Ebola Syndrome en film att se.
4 av 5 i betyg


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0