Blindness (2008)


Blindness är en amerikansk/brasiliansk drama/thriller som är regisserad av Fernando Meirelles. Många kända ansikten dyker upp i filmen, bland annat Julianne Moore, Mark Ruffalo och Danny Glover.


En man i en bil förlorar plötsligt synen och allt blir vitt. Efter att ha fått hjälp hem och till doktorn så upptäcks det att blindheten smittar och snart blir allt fler drabbade av "den vita blindheten". Endast en kvinna verkar vara immun mot viruset, det är ögonläkarens hustru. Men för att få följa med sin man i den karantän som alla smittade sätts i så spelar hon blind. Allt fler drabbade låses in i karantänen och snart är det mer av en maktkamp än ren överlevnad som regerar inom fängelsets murar.

För att beskriva filmen med en enda mening så är det nog närmast en zombiefilm, fast med blinda som de infekterade. De rör sig ungefär likadant och går till slut bärsärk för sin egen överlevnad.

Karantänen är byggt som ett fängelse med militärstyrkor som ser till så att inga infekterade slipper ut och de blinda har ingen med syn som kan hjälpa dem med navigering och andra bestyr utom ögonläkarens fru, men hon avslöjar inte att hon är annorlunda. I stället hjälper hon de drabbade så gott det går. Efter en stund så började jag fundera på varför hon, som är immun och kanske den enda på planeten som bär på botemedlet inom sig, inte erkänner för vakterna att hon faktiskt är odrabbad och kan hjälpa dem. Men när man ser hur allt bara faller samman runt henne och hur hon kämpar för sin avdelnings medmänniskor och framför allt sin makes överlevnad så får man ändå en viss förståelse för varför hon handlar som hon gör.

Måhända är filmen stundtals långsam och oengagerande i just agerandet och handlingen, men jag tycker det uppvägs ganska bra av fokuseringen på dekadensen, den fruktansvärda miljön och den grymma kampen om både makt och överlevnad. Här bjuds på blod, avskrädeshögar, nakna kroppar i svält, kalla betongmurar och förnedring av värsta sort. Men även hopp, kärlek, förlåtande, vänskap och respekt. Moore spelar riktigt bra, speciellt i hennes mindre starka scener och de flesta andra gör också sin del övertygande nog. Jag tyckte filmen var grym och vacker i vad som ändå måste kallas sin enkelhet.

Jag ger den en stark 3:a i betyg

Kommentarer
Postat av: rogerxy

Den ska ses!

Har du lämnat skrackfilm.org-forumet eller?

2009-03-30 @ 21:09:06
Postat av: Lenkan

Nä, men jag har inte haft tid direkt. Mycket plugg och annat. Var inne igår!

2009-03-30 @ 21:31:01
URL: http://lenko.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0