Friday the 13th (2009)


Friday the 13th är en re-make av 80-talets succéfilmer om Jason Voorhees och hans mördarstråk. Den nya filmen är regisserad av Marcus Nispel som 2003 även gjorde nyversionen av The Texas Chainsaw Massacre. Rollbesättningen består i stort sett bara av tv-serieskådisar som man tycker sig känna igen från någonstans men inte riktigt kan placera.

 


Filmen handlar om Jason, ett missbildat barn som drunknat på ett sommarläger eftersom lägerledarna var för upptagna med annat än att hålla koll på honom. Hans mamma bestämmer sig för att hämnas hans död och mördar alla lägerledarna utom en. Den sista lyckas dock ta död på mamman istället och mamman åkallar Jason för att hämnas både sin och hennes död.

Och nu är vi ca 2 minuter in i filmen. Jag trodde faktiskt att nyinspelningen skulle fokusera mer på historien bakom Jason och Mrs. Voorhees, Jasons barndom och vad som egentligen hände på lägret. Men icke då. Endast snabba glimtar i början som sagt var. Anledningen till att jag trodde det beror på att just nyinspelningen av TCM fokuserar på varför allt blev som det blev och har en helt annan synvinkel än originalfilmen.
Tyvärr saknade Friday the 13th allt detta och hade inget som helst nyskapande över sig. Det var som att se de gamla rullarna igen, fast ihopslagen till en enda film. Enda skillnaden var ett par snygga make-upeffekter, dåliga one-liners och mobiltelefoner och GPS. Skådespelarna är väldigt dåliga. Det var de som spelade i filmerna på 80-talet också, men då var det mer accepterat. Idag finns så många bra skådisar att välja mellan så det ska inte behöva vara så dåligt i en sådan hypad film.
Klyschorna formligen haglar över en, bland annat är det ju så att de som är tuffa och röker braj åker självklart dit först, medan de som är snällare klarar sig längre. Så är det väl alltid? Speciellt när det gäller psykopatmördare från andra sidan (vatten?)graven. Usch, jag känner mig sarkastisk och oprofessionell i min bedömning, men jag blev riktigt besviken.
Summa summarum är att eftersom inget nytt har hänt i re-maken så kunde originalen lika gärna fått vara ifred. Det som fungerade i 80-talets slasherfilmer fungerar inte lika bra i dagens utbud av skräck. 2 av 5

Kommentarer
Postat av: mamoulian

Aj, det var hårda bud... Nåja, kanske inte så oväntat ändå - tur ändå att jag inte gick sen på föreställningen den 13:e ;-)

2009-02-15 @ 19:19:53
URL: http://annals-of-mamoulian.blogspot.com
Postat av: PORNIE

låter kul ;D

2009-02-15 @ 19:32:12
URL: http://knowles.blogg.se/
Postat av: Lenkan

mamo, du kommer antagligen se den ändå =) Det tror jag alla som ser på skräckfilm gör, bara för att liksom

2009-02-15 @ 21:12:37
URL: http://lenko.blogg.se/
Postat av: Aron

Jag har nominerat dig till en award på min blogg:)

2009-02-15 @ 21:53:37
URL: http://fotofluff.se/blog
Postat av: rogerxy

Håller inte med dej. Den B-iga känslan som du inte verkar gilla får mej faktiskt att gilla filmen ännu mer. Det kan ligga nåt i det att en bakgrundshistoria hade varit kul att se med facit i hand, men det var helt ärligt inget jag hade en tanke på när jag satte mej ner för att se den. Med JgtH och JX i minnet så är F13 äntligen tillbaka precis som jag vill se den

2009-02-16 @ 09:46:46
Postat av: Lenkan

roger, där ser man! Kul att du gillade den. Själv tyckte jag som sagt var att den kunde ha tagits till högre nivåer om man nu tvunget skulle göra en re-make. Älskar de gamla filmerna, men det är skillnad på olika så att säga ;)

2009-02-16 @ 11:54:13
Postat av: Lenkan

Så egentligen tycker jag inte filmen är dålig, det är upplevelsen som var sämre, när man hade väntat sig något nytt. Annars skulle jag lika gärna ha kunnat se om de gamla

2009-02-16 @ 11:55:49
Postat av: rogerxy

Jag försökte ha så lite förväntingar som möjligt & bara kasta mej in utan att veta vad jag egentligen skulle få. Men din idé är inte alls dum... en hel film om hur Jasons mor växte upp, hur Jason kom till världen, hur han dog... det hade varit grymt

2009-02-16 @ 21:31:40

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0