Event Horizon (1997)


Event Horizon är amerikansk skräck/Sci-Fi, regisserad av Paul W.S. Anderson som på senare år även har regisserat Resident Evil och Alien vs. Predator. I huvudrollerna finns Sam Neill och Laurence Fishburne.



I flera år har rymdskeppet Event Horizon varit spårlöst försvunnet, men plötsligt fångas en signal som verkar komma från sagda skepp. Ett räddningsteam skickas iväg till Neptunus baksida för att försöka komma underfund med vart Event Horizon har varit och vad som har hänt med besättningen. Men skeppet bär på otrevliga överraskningar och snart upptäcks det att det varit mycket, mycket långt borta...

Jag ogillar Science Fiction en hel del. Men det finns undantag och dessa få undantag har dubbelgenren skräck/Sci-Fi. Om det görs bra så blir det riktigt bra och den här filmen är riktigt bra! Jag har sett den fem gånger och den blir inte sämre med tiden.

Redan innan man är någorlunda inne i filmen så startar otäckheterna, som ett litet smakprov på vad som komma skall, och man blir inte besviken även om det dröjer en stund till nästa riktigt otrevliga moment.
Efter att ha passerat upptäckar-fasen och vad tusan har hänt-fasen så kastas man in i ett virrvarr av otäcka hallucinationer som inte stannar på det mentala stadiet där de ska vara, utan börjar te sig mer och mer verkliga. Känslan är väldigt otrevlig, även om man har sett det förut så är det en speciell känsla Event Horizon levererar.

Skådespeleriet är i princip ofelbart av de flesta rollerna, och förutom de uppenbara "stora" skådisarna så innehåller filmen två av mina personliga favoriter: Jason Isaacs och Sean Pertwee i mindre men inte sämre roller.
Effekterna är även de riktigt snygga och det är en hel avundsvärt sminkarbete gjort. Storyn lyckas vara dramatisk, skrämmande och känslosam på samma gång som den är actionfylld och laddad.

Det blir en klockren 4:a i betyg av mig

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0