Drag Me to Hell (2009)


Drag Me to Hell är en amerikansk skräck/komedi som är regisserad av den store Sam Raimi själv, han har även författat manus till filmen tillsammans med storebror Ivan. Huvudrollerna spelas av Alison Lohman och Justin Long.Christine jobbar på bank med att godkänna eller avslå låneansökningar. En dag kommer en gammal zigenarkvinna in och ber om att få uppskov på sitt huslån. Christine ges valet att låta kvinnan få uppskov eller avslå hennes ansökan, men på hennes beslut ligger hennes framtid som assisterande chef för banken. Det blir avslag och zigenarkvinnan hotar Christine och blir bortforslad av säkerhetsvakterna. När Christine ska åka hem efter dagens slut så väntar zigenarkvinnan på henne med en förbannelse och dagen efter är det någonting som jagar Christine...något bara hon ser...

Jag hade faktiskt en aning förväntningar på den här filmen då det sades att det är det närmaste The Evil Dead som Raimi har levererat på länge. Och jag måste säga att det är otroligt roligt när ens förväntningar infrias! Filmen leverar mycket svart humor och en liten utsökt del gore som verkligen ger vibbar från Raimi's dödstrilogi och man kan inte låta bli att skratta högt av och till. Om man inte är van vid den bisarra humorn som syns så väl från old-school Sam Raimi så kan man säkerligen reagera negativt på en del scener i Drag Me to Hell och tycka att de är alldeles för löjliga och oseriösa i sammanhanget. Men som gammalt fan så bara älskar man det!

Tyvärr så är det lite för mycket CGI i filmen för min smak. Jag tycker det är synd, för de gamla filmernas effekter fungerade så bra utan överdrift av datorernas inblandning. Dessutom så är det lite för mycket skvättscener a'la Hollywood. Om man plockar bort humors och det allra värsta slafset ur filmen så kunde det vara vilken medioker skräckfilm i mängden som helst. Som tur är så är det inte det!

Jag kan bara hoppas att Raimi fortsätter i samma bana hädanefter och slopar de så kallade storfilmerna som Spiderman som inte riktigt är hans grej. Skräck-komedier i samma anda som den här filmen är absolut hans rätta element och det märks mycket väl på resultatet av hans slit. Jag ger filmen 4 av 5 i betyg!

Förresten, mot slutet av filmen så finns en scen med där jag direkt på stunden identifierade en kort kort sekund av  The Evil Dead's officiella fodral minus en faktor. Få se om fler lyckas se samma sak!

Kommentarer
Postat av: mamoulian

http://annals-of-mamoulian.blogspot.com/2009/06/sam-raimis-drag-me-to-hell-apertise.htmlhost-host ;-)Bra skrivet och jag håller med till stora delar, särskilt på den punkt som skiljer denna från vanligt Hollywood-stuk - SR-Old School och svart humor etc... Sen är väl CGI nåt man får se med fingrarna emellan - det är en nyare Raimi som hittat en gyllene medelväg mellan tråkig kommersiell film och bra skräckfilm som ska sälja...

2009-06-21 @ 11:27:31
URL: http://annals-of-mamoulian.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0