It (1990)


It är en amerikansk tv-film i kategorin rysare. Filmen är baserad på en av Stephen Kings mest populära böcker, regisserad av Tommy Lee Wallace och i de största rollerna ser vi Richard Thomas och Annette O'Toole, för att inte förglömma Tim Curry som Pennywise.

Filmen startar med en man i Derry som ringer till sina barndomsvänner som han inte träffat på 30 år. Han ger ett kryptiskt meddelande: "Den är tillbaka". Det startar en tillbakablick hos var och en av de sex vänner han ringer till, 30 år tillbaka i tiden och tillbaka till den mest skräckinjagande sommaren i Derrys historia. Nu måste de återigen samlas för att bekämpa det de försökte döda som barn.

Det här är en av de skräckisar jag minns mest från att jag var barn. Jag var 7 år gammal och mamma och pappa hade hyrt filmen för att se när jag sov. När de sedan sov så smög jag upp och såg den i min ensamhet. Och vad den skrämde mig! En clown med huggtänder som åt barn. Det var i princip det värsta som fick existera i mitt huvud. Trots det så drömde jag inga mardrömmar, jag var nog mest fascinerad över själva tanken.

Några år senare, 5 år för att vara exakt så läste jag boken. Och det är än idag en av de absolut bästa böckerna jag läst. Tyvärr så har inte filmen kunnat fånga allt som är bokens behållning, mycket utsållning har gjorts. Och det är ganska förståeligt, filmen skulle kunna bli 10 timmar lång om man tog med allt essentiellt.

Jag har alltid hyllat filmen för det den blev och det gör jag även idag efter en senaste omtittning. Däremot har jag för första gången fått upp ögonen för vilken komersiell film det egentligen är! Det är näst intill total avsaknad av blod (förutom i ett visst badrum), inga dramatiska effekter och inget gore alls. Det är nästan som en barnvänlig skräckfilm när man tänker efter. Mycket brister även i fråga om skådespeleriet, vissa delar är riktigt bra, andra känns inte ett dugg trovärdiga.

Nu låter det som om jag bara har negativt att säga om filmen och så är det inte alls. Som en ruskig saga är den fortfarande genialisk, även om man får lov att se den ur ett annat perspektiv. Rädslan och skräcken finns där, det okända och frågan om varför det sker håller en fast. För trots att det ofta är avsaknad av den visuella skräcken så ligger "tankemonstret" precis bakom varje hörn och får en att vilja veta mer. Jag tror att med den budget som filmen gavs och den tekniken som existerade då så kunde de inte ha gjort filmen mycket bättre. Jag skulle gärna se en re-make med några hundra tusen dollar mer i kassan och flera timmar längre i dagsläget, men jag är inte så säker på att det skulle skapa samma ruggiga känsla som när man såg denna för första gången.
Dessutom så skulle de inte ha den fantastiska Tim Curry i samma roll, en roll som han verkligen är som klippt och skuren för och som ingen annan skulle kunna komma i närheten av att göra lika superbt.

4 av 5 i betyg, med barnasinnet kvar så kan man fortfarande njuta

Kommentarer
Postat av: rogerxy

Dags att måla ett kors i taket för jag håller helt med dej Lenk. Såg den också när jag var liten & har sett den några gånger även som vuxen. Varulven & Pennywise är inte lika läskiga men håller fortfarande oerhört hög klass.

Tyvärr så är det sällan en så genombra film fått ett så dåligt slut. Hade det inte varit för det så hade nog "Det" varit uppe & nosat på 5:an men nu stannar det med en 4:a. Take your pick, B-b-b-Billy boy.

2009-09-08 @ 00:01:00
Postat av: Lenkan

Slutet bryr mig faktiskt inte vidare mycket, annat än avsaknaden av en del visuella effekter. Men om man har läst boken (vilket ju jag självklart har sådär 50 gånger) så är det faktiskt en gigantisk spindel som de fightas mot i slutet. Just där är det bra att de följer boken tycker jag

2009-09-14 @ 12:17:43
URL: http://lenko.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0