Voices From Beyond (1991)


Lucio Fulci som har regisserat den här filmen är en italiensk skräckmästare med fantastiska filmer som The New York Ripper, The House by the Cemetery och framför allt den riktigt bra kultrullen City of the living Dead. Men det märks tydligt på hans filmer att han nådde sin kulmen på mitten av åttiotalet.


Filmen handlar om en rik och mycket kallhamrad man vid namn Giorgio som vi får veta har en fru, en älskarinna, en invalidiserad far, en dotter, en son, en syster och en bror. En natt dör Giorgio av inre skador och en mordutredning startar. Giorgios själ stannar kvar på jorden för att be sin dotter Rosie att finna den skyldige innan hans kropp helt förmultnar i graven. Det är en familjetragedi som utvecklas till någon form av Cluedogåta.

Voices From Beyond är väl till största delen en spökfilm, med inslag av vardagsdramatik och även romantik, men den imponerar inte nämnvärt. Det känns som att det är otroligt dåligt skådespeleri, men det behöver inte nödvändigtvis vara det. Liksom de flesta italienska skräckfilmer så är filmen dubbeldubbad, det vill säga att de italienska skådespelarna talade engelska under själva filmningen för att sedan bli dubbad igen av samma personer i redigeringen. Därför får man ibland en bild och en röst som inte alls är i symbios med varandra och kan skapa effekten av dåligt skådespeleri.
Specialeffekterna är ganska dåliga, (och det är sällan de blir dåliga i just genren italiensk skräck) det känns nästan som om Fulcis budget har blivit sämre med åren! Effekterna i de tidigare filmerna har varit snudd på genialiska, men de faller ganska platt i den här rullen.
Ljudkvalitén är heller ingen höjdare, speciellt inte när just rösten från den andra sidan gör sig hörd. Det låter burkigt och tillgjort och inte det minsta svävande och kusligt som man kan tänka sig att det borde låta. Soundtracket är makalöst dåligt och man irriterar sig fruktansvärt mycket på opassande musik i olika situationer.

Nej, filmen imponerade inte det minsta på mig. Trots att själva idén till historien är okej så blir inte resultatet vad man hade väntat sig. Känns som om Fulci försökte för mycket och det blev pannkaka av allt.

+ Ganska fina miljöer
+ En bra grundstory

- Skådespeleri vs ljud som ger ett oprofessionellt intryck
- Dåliga specialeffekter
- Taskig ljudkvalité
- Makalöst dåligt soundtrack

Summa summarum är ändå 2 av 5 möjliga i betyg, mest för att den ändå var underhållande och hade en bra story (som den inte riktigt kunde förmedla på rätt sätt)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0